Enjoy Life's Cookies for Everyone

fredag 10 juni 2011

Chokladtårta med mjölkchokladfudge



Här om kvällen satt jag och tittade om jag kunde hitta någon rolig bakblogg. Jag hade tänkt mig att jag skulle göra några goda muffins och för att hitta lite insperation så hittade jag en blogg.
Det är en tjej vid namn Linnéa Johannson. På hennes blogg finns en tårta som jag fastnade för på en gång. Den visade jag för min man och han tyckte den såg god ut.
Även tårtor har jag aldrig gjort så det skulle bli spännande och se hur det skulle gå.
Men läser man bara recepten så är det inte så svårt. Och jag fick till en tårta också.



Till en tårta:
125 gram smör
2½ dl strösocker
4 ägg
2½ dl vetemjöl [150gram]
0,75 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 dl stark kallt kaffe

Fudgeglasyr:
350 gram mjölkchoklad
50 gram smör
1½ dl vispgrädde
½ dl ljus sirap
ev. 1 tsk päronkonjak/likör

1. Smör och bröa en rund form med löstagbar kant [~22 cm i diameter] Smält smöret. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt med en elvisp.
2. Blanda de torra ingredienserna i en separat bunke [vetemjöl, vaniljsocker, bakpluver & kakao] Vänd sedan försiktigt ner i äggvispet tillsammans med kaffe och smält smör.
3. Häll smeten i formen & grädda längst ner i ungen, 175grader, i ca 40min. Prova med en sticka, den ska vara torr! Låt svalna i formen.
4. Hacka chokladen grovt. Häll smör, grädde & sirap [+ ev. päronlikör] i en kastrull. Låt koka upp, dra kastrullen från plattan och rör snabbt ned den hackade chokladen. Låt svalna.
5. Dela kakan på mitten och fukta bottnarna med kallt kaffe. När glasyren börjar tjockna [tar ca 30min] bred hälften av den över ena bottnen. Lägg på nästa botten och toppa med resterande glasyr. Förvara i kylskåp, och tårtan blir bara godare om den får stå i kyl över natten.

Receptet är hämtat från Mia Öhrns fina bok Fler kladdkakor och från en blogg som heter http://baktokig.blogg.se/.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar